redactie

"Het gaat toch om de inhoud?"
"Ik heb nu eenmaal dyslexie, daar moeten ze maar rekening mee houden."
"Als het maar leesbaar is."

Er zijn allerlei redenen om te denken dat een tekst best fouten mag bevatten. En eigenlijk zou het ook geen probleem moeten zijn. Vergissen is menselijk, tenslotte.

Maar helaas is de werkelijkheid toch anders. Teksten die veel spel- of stijlfouten bevatten worden gezien als slordig en worden vaak niet uitgelezen, hoe goed de inhoud ook is. Men gaat er - al dan niet onbewust - toch van uit dat iemand die zijn taal niet goed beheerst, ook niets zinnigs te vertellen zal hebben.

Hoewel fouten maken menselijk is en spelfouten nu eenmaal snel gemaakt zijn, is het dus belangrijk om een tekst zo foutloos mogelijk af te leveren. Een spellchecker in een tekstverwerkingsprogramma haalt niet alles eruit en kan in ieder geval niet beoordelen of een woord of uitdrukking op de verkeerde manier gebruikt wordt en of de stijl van je tekst wel kloppend en consequent is.

Zelfs als je redelijk goed bent in Nederlands en over het algemeen niet veel spelfouten maakt, kunnen er kleine foutjes in je teksten slippen. Als je een tekst door en door kent, word je "blind" voor je eigen fouten.

Daarom is het inhuren van een redacteur geen overbodige luxe, zeker als het echt belangrijk is om een goede indruk te maken.

Ik heb jarenlange ervaring als verslaggever, schrijfster, blogger en redacteur en kan je helpen met blog- of websiteteksten, brieven, scripties, verhalen, manuscripten en andere teksten.

Basiscontrole: ik controleer je tekst op spel- en stijlfouten en interpunctie en pas dat waar nodig aan.

Uitgebreide controle: basiscontrole + ik lees je tekst nog eens aandachtig door en kijk of de opbouw klopt, of er geen inconsequenties inzitten en of me dingen opvallen die vreemd of verkeerd overkomen (ik doe geen feitencontrole, zeker niet bij scripties, maar zal het wel melden als iets me niet lijkt te kloppen). Ik geef adviezen, doe voorstellen en denk mee.

Manuscriptadvies: uitgebreide controle + intensief meedenken over (grotere) aanpassingen die je manuscript kunnen verbeteren. Adviezen over (het vinden van) je eigen stijl, plotwendingen en de opbouw van je verhaal.

Omdat iedere tekst anders is, is het lastig om een standaardprijs neer te leggen.  Ook kan het zijn dat je specifieke wensen hebt, die meer of minder tijd kosten dan ik hierboven beschreven heb.


Mail me (geheel vrijblijvend) via geertrude@geertrude.nl voor meer informatie, overleg en een prijsopgave.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je wilt reageren!
Ik lees alle reacties en meestal antwoord ik ook, al kan dat soms een paar dagen duren.

Helaas moeten sommige mensen 'bewijzen dat ze geen robot zijn' door op plaatjes te klikken.
Sorry daarvoor, ik kan het niet uitzetten (heeft met cookie-instellingen van blogger te maken).
Mailen mag ook altijd (geertrude@geertrude.nl)