Alles onder controle

Eigenlijk is het niets voor Vera Meier om spontaan een bezoekje aan een oude vriendin te brengen. Ze houdt van orde en regelmaat en zou het liefst haar hele leven tot op de minuut plannen, maar het lijkt wel of de ene onregelmatigheid de andere meebrengt. Haar relatie is voorbij, ze heeft ontslag genomen en ze besluit zelfs vrij onverwacht voorlopig bij Mariska en haar familie te blijven om te helpen met de verzorging van Mariska’s zieke vader.
Het duurt niet lang voor Vera het gevoel begint te krijgen dat er dingen niet kloppen. Ze wijt het aan het totale gebrek aan regelmaat in het huis, maar na een tijdje begint ze toch te vermoeden dat er meer aan de hand is. Dat ze daarnaast ook nog worstelt met haar nog niet verwerkte gevoelens voor haar ex en een groeiende sympathie voor Mariska’s neef, zorgt voor meer onrust dan haar lief is.

ISBN 978-90-8660-275-9
Prijs: € 17,95
Uitgeverij: Ellessy

Bestellen: bij iedere reguliere boekhandel of bij bol.com (link gaat direct naar juiste pagina) en andere online boekwinkels.

Het eerste hoofdstuk alvast lezen? download pdf 

:: :: NBD Biblion recensie:

[...] Het verhaal speelt zich af binnen een maand in een klein plaatsje in Nederland. Het leest lekker weg en is minder voorspelbaar dan de lezer denkt. Het plot is wat ver gezocht. De auteur (1971) schreef meerdere romans, zoals 'Familiegeheimen' (2012). - Iris Stekelenburg-van Halem

:: recensie op Anita's Dagboek:

Het verhaal opent zich als een deur die gastvrij voor je open wordt gezet. Het zegt: kom maar binnen. [...]
Het is een verhaal dat zowel de lezer die van romantiek houdt als de lezer die van detectives houdt zal aanspreken. In het midden, nadat Mariska naar haar knipperlichtrelatie Leo is vertrokken, kabbelt het verhaal een beetje voort, maar dat mag geenszins de leespret drukken. Er staan geen overbodige passages in en het slot is verrassend en bevredigend.
 
:: drie-sterrenrecensie op Hebban.nl

[...]Toch blijft het verhaal boeien omdat het idee dat er iets niet klopt steeds weer gevoed wordt. Een hele mooie manier van de auteur om de lezer bij de les te houden. De lezer bladert dan regelmatig terug om feiten te checken en eigenlijk doet Vera dat ook in dit verhaal. Op de juiste momenten worden er puzzelstukjes uit het verleden losgelaten en aan het einde vormen die een compleet verhaal waar best veel diepgang in zit. De chaos waar de georganiseerde Vera in terechtkomt, de verhalen die niet kloppen, maken dit boek niet saai.
Alles onder controle is geen zusterromannetje waar de zuster in katzwijm valt voor de knappe dokter. Geen hartstochtelijke romance, daarvoor zijn de personen in het verhaal te nuchter van aard. Het is geen detective of thriller waarin een misdaad wordt opgelost. Het boek zit precies in de goede categorie bij Ellesy; Relax; lezen om te ontspannen en een beetje mee puzzelen met de hoofdpersonen. - Diana Kooistra

:: recensie in The SwordMagazine:

[...] Het boek begint met wat informatie over hoe het misging tussen Vera en Casper en de reis van Vera naar Mariska. Dan volgend de eerste dagen bij de Van Zijls thuis. Allemaal best leuk om te lezen, maar het raakte mij niet. Het wordt pas spannender als Casper naar het huis van de familie Van Zijl gehaald wordt. Vanaf daar neemt het boek een verrassende wending die uit een heel onverwachte hoek komt. De laatste hoofdstukken hebben zelfs iets weg van een thriller. Twee uit vijf sterren. - Iris Wetzels


:: interview naar aanleiding van het verschijnen van Alles onder controle


1. In een vorig interview gaf je aan dat een dag voor jou eigenlijk te weinig uren heeft… hoe is het je gelukt om toch een nieuwe roman te schrijven?
Deze roman en de vorige heb ik achter elkaar geschreven in een periode waarin ik verder niet zoveel te doen had, voor ik het zo druk kreeg dus. Het was niet echt gemakkelijk om tijd te maken voor het afwerken en de redactie, maar het is gelukt. Het blijft een kwestie van prioriteiten stellen en andere dingen loslaten. Zo heb ik een blog-sabbatical ingesteld, omdat ik op dit moment echt geen tijd heb om meerdere keren per week een stukje te schrijven en foto's te maken en te editen. Best wel jammer, maar het geeft een hoop lucht.

2. Kun je iets meer vertellen over het boek en het schrijfproces?
Het (nogal vage) idee waar ik dit boek mee begon was "iets met een heel georganiseerd type", maar in de loop van het schrijven is de insteek een aantal keer veranderd. Ik wist wel dat Vera terecht zou komen in een omgeving waar alles lang zo georganiseerd niet was als zij het zo willen, maar ik begon eigenlijk met het idee dat ze verliefd zou worden op een heel slordige man en daarmee moest leren omgaan. Na een paar hoofdstukken vond ik dat wel erg saai, dus voegde ik er een onverwerkte relatiebreuk aan toe en halverwege het boek realiseerde ik me ineens dat er een aantal dingen niet klopten en dat dát nu juist één van de verhaallijnen was. Hoewel er op dit boek staat dat het een liefdesroman is, past het ook in de lijn van Familiegeheimen en Erfgoed, die allebei een "whodunnit"-achtig subplot bevatten.

3. Heb je zelf ook ‘Alles onder controle’?
Soms wel, soms niet. Vera's karaktereigenschappen zijn gedeeltelijk wel gebaseerd op het deel van mijn karakter dat een voorliefde heeft voor opruimen, lijstjes, spreadsheets en planningen, maar ik heb inmiddels geleerd dat het onmogelijk is om werkelijk àlles onder controle te hebben. Er gebeuren nu eenmaal altijd wel onverwachte dingen in een mensenleven en dat kun je de ene keer beter opvangen dan de andere keer. Soms werken die lijstjes, spreadsheets en planningen daarbij het best, maar andere keren is het juist een kwestie van loslaten en met de stroom meegaan.

4. Waar ben je op dit moment mee bezig qua schrijfwerk?
Ik ben bezig met mijn tiende boek, maar dat vordert door tijdgebrek vrij langzaam. Wel begint het verhaal langzaam in mijn hoofd steeds meer vorm te krijgen, wat meestal betekent dat ik het uiteindelijk in vrij korte tijd kan schrijven. Daarnaast heb ik nog meer ideeën en plannen, maar de uitvoering ligt op dit moment door allerlei omstandigheden stil. Dat is misschien niet eens zo heel slecht, want ook dat krijgt nu de kans om goed te rijpen in mijn hoofd voor ik er mee aan de gang ga. - Marese Jacobse voor Ellessy.nl