22 mei 2019

Ons huis op Curaçao :: even binnenkijken?Als je mijn column op Franska.nl gelezen hebt, heb je het grote nieuws al gehoord. En anders bij deze: we hebben een huis! Het heeft wat tijd en vooral heel veel geduld gekost, maar het is van ons. En na een lange, lange lijst van huizen waar we naar gekeken hebben en die we geprobeerd hebben te kopen, is het voor ons nog steeds bijna niet te geloven dat dit huis het uiteindelijk geworden is. Want dit was waar we al die jaren van droomden. Een leuk, anders-dan-anders, huis, een enorm stuk grond (bijna 2000m2) en prachtig uitzicht op zee.

Wil je het zien?


Oké. Nu moet ik je eerst even waarschuwen. Laat het beeld van de prachtige Caribische villa even los. Wij zijn maar heel gewone mensen met een tamelijk beperkt budget. Dat uitzicht en die hoeveelheid grond zouden we niet kunnen betalen als het huis in perfecte conditie was. Het is dus een opknappertje.
Het huis heeft jaren leeg gestaan. Er missen ramen, de bedrading en de waterleidingen zijn gestolen, de beerput is half ingestort en in alle kamers hadden vleermuizen gepoept.
Voor we erin kunnen, hebben we nog wel wat te doen, maar als het eenmaal af is, zal het prachtig zijn (dat is wat wij zien als we naar het huis kijken). Ik ben van plan regelmatig updates te posten, zodat jullie mee kunnen genieten.

Dus. Dat even voor je naar deze foto's kijkt. O ja, en deze foto's zijn genomen voor we de sleutel hadden, vandaar dat de voordeur dicht is (we zijn aan de achterkant naar binnen gegaan). Dit is de grote kamer, waar je het huis binnenkomt. Die dubbele deuren gaan naar de porch (veranda) aan de voorkant. Zie je de vleermuizenpoep op de vloer? Dat zat ook op de muren, maar inmiddels ben ik al hard aan het boenen geweest.


In de foto hierboven aan de linkerkant, maar dus aan de rechterkant als je binnenkomt is een grote badkamer met toilet. De maat is prima (rechts van het toilet is nog meer ruimte), maar het is een zootje. De afvoer van het toilet is kapot (ik heb er een emmer water ingegooid en dat loopt niet weg).


Rechts op de eerste foto, links als je binnenkomt zijn deze trappen. De linkertrap gaat naar de bovenkamer.


Deze kamer dus. Een deel van de vloer is weggehaald omdat er een bijennest zat. De ramen ontbreken, daarom zijn ze afgetimmerd.
Ik weet het. Het ziet er niet uit. Maar er is zoveel van te maken... Het zou een prachtige slaapkamer kunnen zijn (er is genoeg ruimte om een kleine badkamer te bouwen), of een woonkamer. Het zou ook een prachtige kantoorruimte zijn. Achter die deur zit een klein balkon zonder vloer, maar de balken zijn nog goed, dus dat is simpel op te knappen.


Achter die lage deuren is nog een zolderkamer, waarvan de vloer ongeveer ligt op het niveau van die draad. Wij kunnen in het grootste deel staan, maar ooit willen we het dak verhogen en muren uitbreken en er een enorm balkon van maken. Helaas is dit de plek waar de vleermuizen naar toe verhuisd zijn sinds wij in de rest van het huis bezig zijn.


Dit is het uitzicht vanuit de bovenkamer (de balkondeur). En dat zou dus ook het uitzicht vanaf dat grote balkon worden. Daar doen we het voor!

 

Als je de trap naar beneden neemt kom je in dit kleine gangetje. Twee kamers rechts, een badkamer rechtdoor.Dit is de kleine badkamer. Geen toilet, want de beerput ligt aan de andere kant van het huis op een hoger deel van de grond (dus daar kan het niet naar toe).  We overwegen deze badkamer handiger in te richten en dan misschien een kleine beerput aan deze kant van het huis te laten graven zodat er wel een toilet in kan. Maar dat is een plan voor veel later. In eerste instantie is dit goed bruikbaar als douche.


De eerste, net even iets grotere, slaapkamer. Hier willen wij gaan slapen.


En de tweede slaapkamer. Dit is waar we die dag binnen kwamen. Het eerste wat we gedaan hebben toen we de sleutels kregen is dat kapotte traliehek vervangen door een steviger exemplaar (van een raam in de keuken waar je zonder ladder niet bij kunt). We willen niet dat mensen op deze manier ons huis binnen kunnen komen. We zijn ook op zoek naar een raam (liefst tweedehands).


Terug naar de trappen en de grote kamer.


Dit is de zijporch, gezien vanaf de voorkant. De deur achterin gaat naar de grote badkamer. Dat witte ding is een watertank, die blauwe ton ook. Ze waren allebei vol dus dit is wat ik gebruik om schoon te maken. Uiteindelijk wil ik al deze rommel weghalen en er planten en comfortabele stoelen neerzetten.


De voorporch gezien vanaf de zijkant. Je kunt zien dat het een grote ruimte is, met een open keuken aan het eind. We willen openslaande deuren in die opening zetten (zodat de keuken nog wel open is, maar ook afgesloten kan worden - je wil niet dat men je koelkast en andere apparatuur steelt als je even weg bent) en stevigere deuren in de grote kamer (je ziet nog net één van de deuren helemaal rechts op de foto). Als het huis op die manier veilig op slot kan, willen we de hekken op de porch verwijderen.


Dit is de keuken. Helaas hebben ze vlak voor wij de sleutels kregen die tafel en één van de stoelen nog weggehaald. Vrij raadselachtig, want verder hadden ze alle troep (en die andere stoel) gewoon achtergelaten. En jammer, want het was een stevige, massief houten tafel, die ik wilde opknappen. Maar goed. Het is niet anders.Dan nog even een paar foto's van buiten.
Alles wat hier 'kaal' is en de rij bomen eromheen is ons land (recht vanaf de voorporch gezien, echtgenoot voor schaal).


En dit is meer naar rechts (auto voor schaal), met dat prachtige uitzicht (dat in het echt veel mooier is).Rechts op deze foto is het huis, links het buitentoilet. Het heeft de uitstraling van zo'n 'kleine huis op de prairie outhouse', maar in feite is het een redelijke modern, betegeld toilet. En het heeft z'n eigen beerput, die nog (min of meer) heel is. Dus dit is wat we op dit moment gebruiken, met een emmertje water om de boel te spoelen natuurlijk, want we hebben nog geen water.

Ja, het is enorm veel werk, maar we zijn er zo blij mee! Trouwens, wat maakt het allemaal uit? Zie je dat uitzicht?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je wilt reageren!
Ik lees alle reacties en meestal antwoord ik ook, al kan dat soms een paar dagen duren.

Helaas moeten sommige mensen 'bewijzen dat ze geen robot zijn' door op plaatjes te klikken.
Sorry daarvoor, ik kan het niet uitzetten (heeft met cookie-instellingen van blogger te maken).
Mailen mag ook altijd (geertrude@geertrude.nl)