19 maart 2019

Een nieuw boek!


Wat ik het allernaarst vind van het schrijversvak is promotie. Zo, dat is eruit. Weten jullie dat alvast.
Nu zullen sommigen van jullie misschien zeggen: 'Maar je hebt een reguliere uitgever. Dan hoef je dat toch niet zelf te doen?'
Tja. Dat zou je denken. Maar zo werkt het toch niet. Natuurlijk hoef ik minder zelf te regelen dan wanneer ik selfpubber zou zijn. Mijn uitgever heeft contacten die ik niet heb, mijn boek wordt automatisch aangeboden bij het Centraal Boekhuis en de bibliotheek en er wordt door de uitgeverij een persbericht verstuurd. Dat ik toevallig ook degene ben die de persberichten voor mijn uitgeverij schrijft, doet er even niet toe.
Maar daar heb je nog niet alles mee geregeld. Vroeger misschien wel, toen was het aanbod nog niet zo enorm groot. Maar tegenwoordig heb je heel veel kleine uitgeverijen en selfpubbers en iedereen zit op social media om zichzelf te promoten. En dus moet je als auteur mee doen en laten weten dat je er bent. Jezelf naar voren schuiven en voortdurend roepen: 'Joehoe! Ik heb een boek geschreven.'
Sterker nog, zelfs als er al tien boeken van je verschenen zijn, moet je nóg roepen dat je een elfde boek geschreven hebt.
Als je tenminste een beetje aandacht voor je boek wilt genereren.
Hoe ik dat weet? Nou, voor mijn tiende boek Alleen is maar alleen deed ik het niet. Wat zeg je? Nooit van gehoord? Nergens iets over te vinden? Ja, precies. Dat dus.*
Ik had besloten dat ik het deze keer anders aan ging pakken, maar was wel heerlijk aan het bulldozeren op dit gebied. Want mijn boek stond in de folder voor april en ik weet uit ervaring dat het dan ook gewoon ineens pas in mei kan verschijnen. Dat is dus nog lááááng niet. Voor die tijd moesten we eerst nog even ons huis leeghalen, allerlei ingewikkelde dingen voor de emigratie regelen en op en neer vliegen tussen Curaçao en Nederland. Onze maand maart zit stampvol met gedoe en geregel, maar dat kwam dus goed uit. In april zou ik wel na gaan denken over recensies, weggeefacties en andere promotieactiviteiten.
Ik zei het al: zo'n datum in de folder geeft een indicatie. Er kan van alles veranderen. Meestal wordt het later. Deze keer werd het eerder.
Mijn boek verschijnt morgen.
Eh... oké. Ook wel fijn, tenslotte. Maar... uh... dat houdt wel in dat ik wat moet gaan regelen voor de promotie.
- schraapt keel -
Joehoe! Ik heb een boek geschreven!

-------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en een download met het eerste hoofdstuk vind je hier.
Mocht je een recensie-exemplaar willen hebben of op een andere manier aandacht aan mijn boek willen besteden, neem dan even contact met me op via email.

Ben je gewoon een lezer die het boek graag wil lezen? Het is (als het goed is) vanaf 20 maart te koop bij alle reguliere en online boekhandels. Als je bij bol.com via deze link bestelt, krijg ik er nog een klein bedragje extra voor (zonder dat jij er meer voor betaald, dit is een partnerlink).

*Nou ja, bijna nergens: Anita Willems schreef een lief stukje over Alleen is maar alleen en natuurlijk heb ik hier op mijn website alle informatie over Alleen is maar alleen staan.

2 opmerkingen:

  1. Goed gedaan! En ik vind de cover en titel van je boek in ieder geval al geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De titel was een vondst van echtgenoot. De cover is door een vormgever gemaakt, maar de foto had ik zelf ergens gevonden. Ik ben er erg blij mee, vond hem zo goed bij het verhaal passen!

      Verwijderen

Wat leuk dat je wilt reageren!
Ik lees alle reacties en meestal antwoord ik ook, al kan dat soms een paar dagen duren.

Helaas moeten sommige mensen 'bewijzen dat ze geen robot zijn' door op plaatjes te klikken.
Sorry daarvoor, ik kan het niet uitzetten (heeft met cookie-instellingen van blogger te maken).
Mailen mag ook altijd (geertrude@geertrude.nl)