Geertrude Verweij over schrijven, lezen en leven

Stamppot en kruidnootjes

Deze week deden we erg veel stamppot en oud-hollands, viel mij op toen ik mijn krabbels over ons weekmenu overtypte. Het was er dan ook echt weer voor. De week begon alleen wat minder, met ziekte en hoofdpijn.

woensdag: zie boven, daarom tosti’s voor dochter en brood met ei en spek voor ons
donderdag: stamppot rauwe andijvie met gehaktballen
vrijdag: zuurkoolstamppot met speklapjes
zaterdag: chili con carne
zondag: stamppot boerenkool met karbonade
maandag: spruitjes met varkenslapjes
dinsdag: hutspot met speklapjes

Echt hollands dus, net als het recept dat ik deze week wil delen.

Vroeger bakte ik in deze periode met de dochters regelmatig kruidnootjes. Echt een aanrader met jonge kinderen, want die vinden het prachtig om bolletjes te “kleien” met het deeg.
Ik deed dat dinsdag nog eens dunnetjes met maar één dochter en dan met glutenvrij meel en kokosmelk. Het was een experiment, maar het is aardig gelukt. Glutenvrije baksels hebben vaak niet de juiste structuur, maar dit komt heel aardig in de buurt van het gewone werk.

Het recept kwam uit mijn favoriete kookboek, dat ik tweedehands kocht op de rommelmarkt, maar dat mijn moeder al haar hele leven gebruikt, alleen verving ik de bloem door glutenvrij bakmeel (mix C van Schär) en de melk door kokosmelk.

Kruidnootjes

 

20131128 (Large)

Ingrediënten:

40 gram margarine (op kamertemperatuur)
50 gram bruine basterdsuiker
ongeveer 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
100 gram Schär mix C bakmeel
2-4 eetlepels kokosmelk

Roer (prak) de suiker en de kruiden door de boter. Voeg 1 eetlepel kokosmelk en ongeveer de helft van het bakmeel toe. Kneed het zo goed mogelijk door elkaar. Doe daarna de rest van het bakmeel erbij en nog 1 eetlepel kokosmelk. Blijf kneden en voeg voorzichtig (heel) kleine beetjes kokosmelk toe tot het deeg niet meer kruimelt, maar ook niet heel nat is (ongeveer de structuur van klei).
Vorm hiervan kleine balletjes (ongeveer 80-85 stuks), leg op een beboterd bakblik of op bakpapier en druk ze iets plat. Bak 15-20 minuten in een heteluchtoven op 170 graden.
Laat even afkoelen voor je ze opeet of verplaatst. Als ze nog warm zijn vallen ze gemakkelijk uit elkaar, als ze afkoelen worden ze harder.

Een printbare (pdf) versie vind je hier.

3 opmerkingen:

  1. Oh leuk, eigengemaaktekruidnootjes ;) Jammie.
    Maar waarom kokosmelk? Melk is toch ook glutenvrij? Of ist zo lekkerder???
    Moooooooie foto weer ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Behalve glutenallergie hebben de dochters en echtgenoot ook lactose/koemelkeiwitallergie. Dit soort dingen maak ik dus lactose vrij (wat even opletten is met margarine, want die is soms stiekem niet helemaal plantaardig). In dit geval denk ik trouwens dat de kokosmelk helpt bij de structuur, want zo goed als dit jaar zijn ze nog niet eerder gelukt ;-)

      Verwijderen
    2. Ohhhhh jemig, das lastig idd, heb ook wel eens lactosevrij gebakken maar vond dat al lastig..... laat staan deze combi :(.
      Wel grappig om zo te ontdekken dat ze zo extra goed gelukt zijn ;) Snoep/eet smakelijk ervan ;) ihihihihihi

      Verwijderen

Wat leuk dat je wilt reageren!
Ik lees alle reacties en meestal antwoord ik ook, al kan dat soms een paar dagen duren.

Helaas moeten sommige mensen 'bewijzen dat ze geen robot zijn' door op plaatjes te klikken.
Sorry daarvoor, ik kan het niet uitzetten (heeft met cookie-instellingen van blogger te maken).
Mailen mag ook altijd (geertrude@geertrude.nl)