Geertrude Verweij over schrijven, lezen en leven

Een afwisselend weekje en okrastoofpot

De afgelopen week hebben we niet iedere dag thuis gegeten. De behoefte aan “er even uit” zijn was groot. Uit eten gaan is hier niet extreem duur, maar zeker ook niet extreem goedkoop (niet zoals Bali dus, daar kun je echt voor een paar euro eten). De meeste restaurants hebben een prijsniveau dat vergelijkbaar is met Nederland. Ik vergeet altijd de bonnetjes mee te nemen, dus precies opgeven kan ik het niet en ik weet ook eigenlijk niet of ik dat wel wil. In de gegeven links kun je wel de menukaarten vinden, met de prijzen in NAF. De omrekenkoers naar EUR is ongeveer 2,44, dus als je echt graag wilt weten hoeveel uit eten gaan kost bij deze restaurants, kun je het voor jouw menukeuze zelf uitrekenen ;-)

Ons weekmenu met gaten:

woensdag: okrastoofpotje met kippedijen zonder bot (NAF 10,97 – EUR 4,49)

donderdag: sst, niet verder vertellen: Pizzahut.  We reden er al vier dagen elke avond langs en ik had zo’n zin in pizza. Maar eigenlijk viel het een beetje tegen, ik heb wel eens lekkerdere pizza's gegeten en de meatlover’s pizza bevatte een stuk minder vlees dan de naam suggereerde.

vrijdag: kouseband, hamschijf, aardappels (NAF 8,17 – EUR 3,34)

zaterdag: vakantiedagje: patatje bij een echte hollandse frietkraam (kan me helaas de naam niet meer herinneren), een paar uur later een grote “borrelhap” (een selectie gegrild vlees en vis met patat – staat niet op de online menukaart) bij Eetcafé de Buren. Waarom geen echt gerecht? Omdat we eigenlijk onderweg waren naar het strand toen we in de stad bleven hangen en alleen maar wat los geld bij ons hadden, niet genoeg om uitgebreid uit eten te gaan. En omdat het ons lekker leek en dat was het ook. Echt fingerfood (o.a. kippevleugels en spareribs) voor bij de borrel (maar ik had sodawater oftewel spa rood, kan ook). Verder is het een gezellige tent, met goede bediening.

zondag: luxe gedineerd bij Landhuis Daniel. Absoluut een aanrader, sfeervol, erg leuke en vriendelijke bediening en echt goed eten.

maandag: mexicaanse groenten (diepvries), rijst, kipfilet, (NAF 5,94 – EUR 2,43)
dinsdag: worteltjes, aardappels, tilapiafilet (NAF 8,51 - EUR 3,46)

De kouseband vonden wij wel lekker, maar niet zo heel bijzonder. Het lijkt erg op gewone bonen en ik had het dan ook heel basic klaargemaakt, zoals ik dat met sperziebonen zou doen. Het is hier wel veel goedkoper dan sperziebonen, dus ik denk dat ik het in de toekomst wel vaker zal maken.

En dan het recept van deze week: jambo, of okra. Ik had geen idee wat ik ermee moest, maar had online gezien dat je het kunt stoven en dat het slijmerige vocht gebruikt kan worden om sauzen te binden. Dat bracht me bij het volgende experiment:

 20131024 (Large)

Okra stoofpotje

Ingrediënten voor 2 personen:

500 gr. jambo (okra)
325 gram kippedijen zonder bot (maar kipfilet mag natuurlijk ook en een beetje minder is niet erg, dit was de kleinste verpakking en het moest op)
2 knoflookteentjes
1 pepertje (klein, heel erg heet, maar twee had ook wel gekund)
1 paprika
3 tomaten

Verwijder de steel en de punt van de okra’s af en snijd ze in plakjes. Verwarm een beetje olie, roer de okra’s erdoor. Leg het deksel op de pan en laat op laag vuur ongeveer 15 minuten stoven tot de okra’s gaar zijn. Er komt een beetje slijmerig vocht uit, dat hoort zo.
Bak ondertussen in een andere pan in een scheutje olie de kip en voeg de knoflook, peper, paprika en tomaten toe. Laat ongeveer 15 minuten stoven.
Voeg nu de groente en de saus bij elkaar (afhankelijk van wat je grootste pan is) en roer door. Het vocht van de okra’s zal de saus binden.
Lekker met rijst.

Een printbare versie (pdf) van dit recept is hier te vinden.

Wij vonden het in ieder geval erg lekker en van dat slijmerige (pff, hoe vaker ik dat woord hier neerzet, hoe viezer het lijkt) merk je op deze manier helemaal niets.

4 opmerkingen:

  1. hm, vond je het echt lekker? Dan je moet eens de echte jambo eten, das okrasoep, echt antiliaans gerecht, met zoutvlees en garnalen , kabeljauw en varkensstaartje, madame jeanettes en heul pittig. Met funchi natuurlijk. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja, echt waar! En nu ben ik toch benieuwd naar die soep. Als ik het ergens op een menukaart tegenkom ga ik het uitproberen en dan krijg je een eerlijk antwoord. ;-)

      Verwijderen
  2. Probeer het bij Plasa Bieu. Dat is bij het waaigat in Punda, als je de brug afrijdt rechts af onderaan de brug. Om het water heenrijden...

    https://foursquare.com/v/plasa-bieu/4d782e25c1d56ea87bcfcc2b

    Gart

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gaan we zeker een keer proberen!

      Verwijderen

Wat leuk dat je wilt reageren!
Ik lees alle reacties en meestal antwoord ik ook, al kan dat soms een paar dagen duren.

Helaas moeten sommige mensen 'bewijzen dat ze geen robot zijn' door op plaatjes te klikken.
Sorry daarvoor, ik kan het niet uitzetten (heeft met cookie-instellingen van blogger te maken).
Mailen mag ook altijd (geertrude@geertrude.nl)