Geertrude Verweij - romans, verhalen, columns - zakelijke teksten - redactie - hulp & advies

veelgestelde vragen

Ben je weer begonnen met bloggen?
Ja! En op dit moment met zoveel ideeën en enthousiasme dat ik van plan ben om iedere werkdag iets te plaatsen.

Ik heb al een tijdje geen nieuwsbrief meer gehad. Klopt dat?
Dat klopt. Op dit moment is er eigenlijk gewoon geen nieuws (zie ook de vraag hierna) en ik wil niet iedere maand melden dat ik niets te melden heb ;-) Zodra ik iets te vertellen heb stuur ik zeker weer een nieuwsbrief rond. (nog geen lid? inschrijven kan via deze link)

Wanneer komt je volgende boek uit?
Om eerlijk te zijn: ik heb geen idee.
Na een jaar worstelen met deadlines die door allerlei omstandigheden steeds weer uitgesteld moesten worden, heb ik met mijn uitgever afgesproken dat ik contact met hem opneem als ik een manuscript (bijna) klaar heb. Op dat moment kunnen we bepalen voor wanneer het in de planning wordt opgenomen. Natuurlijk houd ik mijn lezers op de hoogte van de ontwikkelingen via mijn website en mijn nieuwsbrief, maar het kan dus nog wel even duren.

Wanneer komt het volgende vervolgverhaal/korte verhaal?
Daarvoor geldt hetzelfde als voor mijn volgende boek. Ik had een prachtige planning met mooie deadlines, maar door allerlei omstandigheden lukt het me niet om me daaraan te houden. Ik laat het via mijn website en mijn nieuwsbrief weten als ik een nieuw verhaal plaats.

Naar aanleiding van je antwoorden op de vorige vragen: is er iets ernstigs aan de hand?
Nee hoor. Ik heb gewoon iets teveel hooi op mijn vork genomen, te veel ballen die ik (naast het schrijven) in de lucht moet houden.
Ik heb geprobeerd mijn schrijfwerk als een baan te zien en me professioneel op te stellen door me vast te leggen met deadlines en afspraken, maar ik vond dat de werkstress die dit veroorzaakte de kwaliteit van mijn verhalen niet ten goede kwam. En wat heeft het voor zin schrijfsels de wereld in te sturen die ik zelf niet goed genoeg vind? Dan neem ik liever een tijdje pauze tot het vanzelf weer gaat kriebelen en de verhalen spontaan opborrelen.

Waarom heb je geen facebook?
Daar zijn verschillende redenen voor, maar de belangrijkste is dat ik altijd al tijd te kort kom om alles te doen wat ik wil doen. Echt actief zijn op social media kost nu eenmaal veel tijd.
Als je me iets wilt vragen en snel antwoord wilt, is e-mail de beste optie.

Hoe autobiografisch zijn jouw boeken?
Mijn romans zijn puur fictief, maar het is nu eenmaal onvermijdelijk dat er wel wat elementen in terecht komen die in meer of mindere mate op mijzelf gebaseerd zijn. Autobiografisch wil ik die elementen niet noemen. Geen van mijn boeken bevatten mijn eigen verhaal of zelfs delen daarvan. Het is meer putten uit eigen ervaringen en emoties om dat fictieve verhaal goed te kunnen schrijven.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Dat is moeilijk te zeggen. Ik begin met een vaag idee en spin daar de rest van het verhaal omheen. Soms is dat idee het belangrijkste deel van het plot, zoals bijvoorbeeld in Familiegeheimen. Voor dat verhaal begon ik met het plan een ouderwetse detective te schrijven met een landhuis, een moord en veel mogelijke verdachten. De rest verzon ik om dat verhaal waar te kunnen maken. Bij Dilemma begon ik vanuit de hoofdpersoon. Ik wist al dat ik een verhaal over het zusje van Sofie uit Incognito wilde schrijven en verzon vanuit dat gegeven wat er in haar leven zou kunnen gebeuren.
Zowel het basisidee als de uitwerking daarvan kunnen door heel verschillende dingen geinspireerd worden. Gesprekken die ik hoor, dingen die ik lees, eigen ervaringen, pure fantasie en soms ook gewoon heel hard nadenken en feiten aan elkaar koppelen.

Heb je schrijftips voor mij?
Ja! Na jaren roepen dat ik dat niet kon ben ik begonnen met het schrijven van artikelen met schrijftips en eigenlijk heb ik daar heel veel plezier in. Voorlopig ga ik daar dus mee door. Je vindt al die artikelen bij elkaar onder deze link of in het menu onder schrijftips.

Wil je mijn manuscript lezen?
Ja en nee.

Ja, dat wil ik graag doen. Ik denk dat ik na tien romans wel genoeg ervaring heb om je te helpen je manuscript te verbeteren en klaar te maken voor een uitgever. Ik kan je adviezen geven over de opbouw van het plot, taalgebruik en dialogen. Ook kan ik (samen met jou) een eenmalige of een volledige redactie en correctie uitvoeren.  Een eenmalige redactie om de meest opvallende fouten te verbeteren is zeker verstandig als je je manuscript naar een reguliere uitgever wilt sturen, een volledige redactie (meerdere correctierondes) is een must als je voor selfpublishing kiest.

Nee, dat doe ik niet gratis. Het kost namelijk simpelweg veel tijd om een manuscript goed door te werken en ik moet ook eten. Dat klinkt hard, maar het is zoals het is. Mail me om te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Andere vragen?
Stel ze gerust via e-mail.