27 november 2018

Versieren


En nu moet ik nog een kerstverhaal schrijven, zuchtte ik. Dat leek me het toppunt van onmogelijk. Ik heb daar toch altijd wel een beetje sfeer bij nodig. Kaarsjes aan, gordijnen dicht, dikke trui aan, hete thee, het hele riedeltje. Die thee heb ik wel, maar die moet eerst afkoelen, want anders breekt het zweet me uit. En verder zit ik in een korte broek en een hemdje in de schaduw en heb ik het nog warm. De zon schijnt en we gaan straks naar het strand om lekker in de zee te zwemmen. Tja.
En toch begint het langzaam te komen. Want Curaçao is allang in de kerststemming. De kerstboom staat al sinds begin november in Punda (een metalen frame met neptakken), op het Wilhelminaplein staat een enorme kerstman, in La Curaçao (een soort Hema/Action/van-alles-wat winkel) draaien ze kerstmuziek en ook de woon- en doehetzelfzaken staan vol met kerstbomen en kerstversiering. Naast de barbecues en de koelboxen, want dat zijn hier geen seizoensartikelen. Het Venezolaanse buurvrouwtje heeft een kerstkrans aan de deur hangen en je ziet overal de kerstversiering op de huizen opduiken. Ik zag ergens iemand die de betonnen engeltjes op de muur rond het huis kerstmutsen had opgezet. De engeltjes vonden het niet echt geweldig, die keken nogal chagrijnig, maar ik vond het een briljant idee.
Hier draait kerst niet om gezellig warm binnen zitten en hopen op sneeuw (maar niet op de dagen dat we de weg moeten, alsjeblieft). Hier draait het om... ja waar eigenlijk om. In naam is men hier grotendeels Katholiek, maar het gaat duidelijk niet om de christelijke invulling van het feest. Het is meer het hele concept van feestelijkheden, versieringen en alles wat daarbij hoort, denk ik. Daar zijn ze hier dol op. En niet alleen met Kerst, ook voor Pasen en Halloween wordt er uitbundig versierd en bij veel mensen hangt de kerstverlichting gewoon het hele jaar op de porch. Ze zijn hier gewoon heel goed in het concept 'het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen', denk ik.
En blijkbaar is die behoefte aan versieren aanstekelijk, want stiekem wil ik ook een krans voor aan onze deur en ik heb zelfs overwogen een boom te kopen, terwijl we december in Nederland door gaan brengen. Wat echtgenoot daarvan vindt? Die stond zaterdag bij de kerstlampjes te aarzelen. Voor op de porch. Want die is nu zo saai.

Genieten vanaf de eerste pagina

Heb ik hier eigenlijk wel verteld dat Trammelant op het platteland inmiddels echt verschenen en overal te koop is? Ik geloof van niet. Excu...