27 november 2013

Zeven weetjes over mijn zevende boek en een give-away

1. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik over Erfgoed moest vertellen. Het is niet zoals bij Goede Hoop dat geinspireerd is door een popsong en waar een reis in verwerkt is die ik zelf gemaakt heb. En ook niet zoals Tegenstelling, waarin lastige thema’s behandeld worden die heel dicht bij me staan. Het is gewoon een verhaal dat erg leuk was om te schrijven.
 
2. Erfgoed is mijn tweede boek in de relaxplus-reeks en dus vergelijkbaar met Familiegeheimen. Mijn uitgever noemt het een spannende feelgoodroman en dat dekt de lading aardig. Een liefdesroman met een beetje Agatha Christie-achtige spanning.

omslagErfgoed (Large)

3. Ik vind de omslag geweldig. Het idee om het in dezelfde stijl als Familiegeheimen te houden was van mij, maar alle credits voor het vinden van de juiste foto gaan naar de vormgever. Ik had zelf als voorbeeld een andere meisje-met-camera-foto meegestuurd, maar hij kwam met deze en ik was meteen om. Dit is Donna.

4. Hoewel ik zelf geen opleiding heb en ook niet professioneel fotografeer (behalve toen ik voor de streekkrant werkte, maar dat is een andere vorm van fotografie) is het enthousiasme van Donna voor haar vak wel gebaseerd op mijn eigen passie voor fotografie. Net als zij kan ik me volledig verliezen in mijn zoektocht naar het juiste plaatje en ben ik nooit helemaal tevreden. Ik heb mezelf aangeleerd om op vakantie mijn spiegelreflexcamera thuis te laten en tevreden te zijn met wat vakantiekiekjes, omdat ik anders de hele reis alleen maar via de zoeker van mijn camera zie. Toch wil ik ook met mijn kleine cameraatje en zelfs met mijn telefoon nog wel eens op hol slaan.

20110114 (Large)

5. De eerste versie van de eerste paar hoofdstukken van Erfgoed schreef ik in het Engels, in de hoop internationaal door te breken. Tja, een mens mag dromen. Toen ik het nalas, heb ik mezelf hartelijk uitgelachen, het niet eens laten lezen aan de Engelstalige critiquegroep waar ik lid van was en het vervolgens herschreven in het Nederlands. Mijn Engels is niet slecht, maar ik heb te weinig ervaring met gewone spreektaal. Niet dat het te formeel werd, integendeel zelfs. Abby (zo heette mijn hoofdpersoon in de Engelse versie) sprak blogtaal. “Oh my!” riep ze en “Goodness!” of “This is great!” en “Isn’t that wonderful?
Klinkt best grappig in een blog, maar voor een boek? Eh… nope ;-)

6. Hoewel ik bij het kiezen van namen meestal volledig op gevoel af ga, is de naam van de mannelijke hoofdpersoon, Floris, waarschijnlijk wel geinspireerd door Floris de Vijfde, die zowel in mijn geboortestreek (het Gooi) als in de stad waar ik tien jaar lang gewoond heb (Gouda) een grote rol gespeeld heeft. Bij een man van adel denk ik direct aan de naam Floris. De televisieserie, een voor de hand liggende associatie, ken ik overigens niet, die is van voor mijn tijd en de herhalingen heb ik nooit gezien.
Er was trouwens ooit (toen ik 14 jaar oud was) ook een jongen met die naam waar ik mijn hart aan verloren had. Hij niet aan mij, dus dat was snel weer over ;-)

7. Ik vind Donna een erg leuke hoofdpersoon. Ze is extraverter, spontaner en avontuurlijker dan de meeste andere vrouwen in mijn boeken. Dat maakte het af en toe wel lastig om me voor te stellen wat zij zou en zeggen doen in bepaalde situaties, omdat ze ook een stuk extraverter, spontaner en avontuurlijker is dan ik. Maar ik heb er erg van genoten om eens in de huid van een ander type te kruipen. Het zou zelfs zomaar kunnen dat ik er iets van geleerd heb.

Zo, bleek ik toch nog van alles te vertellen te hebben... En nu jullie je hier doorheen geworsteld hebben is het tijd voor de give-away.

Omdat ik toch al in de sinterklaasstemming was, ben ik voor jullie aan het winkelen geweest en heb ik er een heel pakket van gemaakt met allerlei dingen die met foto’s te maken hebben erbij.

20131127 (Large)

:: het boek :: een fotoalbumpje :: een fotolijstje :: fotosleutelhangers :: magnetisch printpapier (voor deskjetprinters) :: fotostickers :: setje kerstkaarten, zelfgemaakt met één van mijn eigen foto’s ::

Mijn uitgever stuurde me twee exemplaren om weg te geven, dus de tweede naam die ik trek, krijgt ook het boek en een setje kaarten.

Wat moet je daarvoor doen? Niet veel. Je hoeft alleen maar een reactie achterlaten op dit berichtje, zodat ik weet dat je mee wilt loten. Volger worden en/of dit bericht delen op je blog, twitter of facebook mag (graag zelfs!), maar hoeft niet. Volgende week, op 5 december, maak ik bekend wie er gewonnen heeft.

p.s. eerste hoofdstuk alvast lezen? download (pdf) hier

p.p.s ik kwam er gisteren achter dat Erfgoed op de lijst met Express titels staat bij Biblion. Dat houdt in dat het boek vrij snel in de bibliotheek zal liggen.
En natuurlijk is het erg leuk om te lezen wat Express titels eigenlijk zijn. Namelijk (ik citeer, het staat er echt): "lang verwachte titels of de nieuwe werken van grote auteurs". Eh, wow!

Genieten vanaf de eerste pagina

Heb ik hier eigenlijk wel verteld dat Trammelant op het platteland inmiddels echt verschenen en overal te koop is? Ik geloof van niet. Excu...